Rechtsvorm onderneming

Als ondernemer streeft u naar continuïteit en fiscale optimalisatie van uw zakelijke- en privé financiën. De keuze van de ondernemingsvorm speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Bij de start van een onderneming wordt vaak gekozen voor een eenmanszaak (EZ) of - indien er meerdere ondernemers zijn – een vennootschap onder firma (VOF). Het oprichten van een dergelijke onderneming is relatief eenvoudig en brengt weinig kosten met zich mee. Ook is deze ondernemingsvorm interessant vanwege diverse belastingkortingen. Behalve voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan deze ondernemingsvorm. Deze nadelen worden groter naarmate de onderneming in omvang groeit. Enkele nadelen zijn de volledige aansprakelijkheid met het privé vermogen, een stijgende belastingdruk naarmate de winst toeneemt en een beperkte flexibiliteit. In deze situatie kan het verstandig zijn om de rechtsvorm te wijzigen naar een besloten vennootschap (BV). Ook zijn er situaties denkbaar waarbij het juist wenselijk is om de ondernemingsvorm te wijzigen van BV naar een EZ of VOF.

 

De belasting

De volledige winst die wordt behaald met een EZ of VOF wordt belast in het jaar van realisatie. Dit kan nadelig zijn bij hoge of fluctuerende winsten. Bij een BV heeft u meer flexibiliteit om uw inkomen uit de onderneming te bepalen wat kan leiden tot een belastingvoordeel. Ook kan een BV voordelen hebben als u in de toekomst de onderneming (gedeeltelijk) over wilt dragen.

 

De aansprakelijkheid

De BV is een rechtspersoon met zelfstandige rechten en plichten. Dit betekent dat u als ondernemer niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen van de BV. Hierdoor wordt uw privé vermogen beter beschermd. Voorwaarde voor deze beperkte privé aansprakelijkheid is dat u de onderneming naar behoren bestuurt en schuldeisers en belanghebbenden niet opzettelijk of door verwijtbare nalatigheid benadeelt.

 

Welke rechtsvorm het beste past bij uw onderneming is afhankelijk van veel factoren. Over-View is gespecialiseerd in de advisering over de rechtsvorm van uw onderneming. Bent u benieuwd of u (nog steeds) de juiste ondernemingsvorm heeft? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!

 Twitterfeed

 Onze gegevens

Over-View

Dr. Herskade 1

3261 CJ Oud-Beijerland

 

Contactgegevens

Marcel Huber

 

      (06) 54 30 31 29

 

      info@over-view.nl

Disclaimer Algemene voorwaarden | Privacybeleid |